Nihar ÜNAL
ANKARA- Maden mühendisi Makbule Afşar, Türkiye’de bir ilki başararak maden sektöründe kendi firmasını kuran ilk kadın oldu. Afşar, “Sektör eril ancak kadınların başarılı olamayacağı anlamına gelmiyor” dedi.
2012 yılında ODTÜ’den mezun olan Maden Mühendisi Makbule Afşar, yaklaşık 7 yıl maden ekipmanları tedariki yapan bir firmada satış mühendisi olarak çalıştı. Kadınların zor girebildiği bu sektörde bir ilki başaran Afşar, Mapi Madencilik şirketini kurdu ve şu anda sektöre maden ekipmanları sağlıyor. “Sektörde kendi firmasını kuran ilk kadın maden mühendisi benim” diyen Afşar, kadın hassasiyetini katarak sektöre yön vermeye çalışacağını söyleyerek, annesiyle yaşadığı anıyı anlattı: “Sektör eril ancak kadınların başarılı olamayacağı anlamına gelmiyor. Çayırhan’da maden altındaydım ve bana verilen bir top kömürü eve götürdüm. O kadar severek göstermişim ki annem bana ‘Kömür parçasını seviyorsun’ dedi.”
‘HİZMET İTHALATI YAPACAĞIZ’
Afşar işi hakkında şunları söyledi: “Çoğunlukla yer altı kömüre hitap eden satışlarımız var ancak metal, demir-çelik ve çimentoya doğru portföyümüzü genişletmek istiyoruz. Yeraltı hidrolik sıvıları, yeraltı hidrolik valfler, vanalar, filtreler sattığımız ürünler arasında. Tanıdığım müşteri ağımla başarıyı yakalamayı hedefliyorum. Bu sene İzmir MINEX fuarına katıldık ve firmamızı da tanıtma fırsatı bulduk. Üreticilere ve sektöre yaklaşımımızın ciddi olduğunu gösterdik. Hedefimiz maden ekipmanlarını tedarik etmenin yanında yurtdışındaki firmaların deneyimlerini Türkiye’deki üreticilere aktarmak. Üstelik bunu ücretsiz olarak yapacağız. Buna hizmet ithalatı da denilebilir.”
‘YAVAŞLATIR AMA DURDURMAZ’
Maden sektörünün döviz kurundan etkilendiğini ancak işlemeye devam ettiğini belirten Afşar, “Türkiye’de yeraltı enerji kaynakları çok çeşitli. Örneğin termik santraller kömürle çalışıyor. Döviz kuru ve ekonominin durumu sektörü yavaşlatıyor ancak hiçbir zaman durdurmaz” dedi. Türkiye’de sektörü yönelik teşviklerinin olduğuna dikkat çeken Afşar, “Teşvikler iyi bir noktaya doğru ilerliyor ve bu maden üreticilerinin önünü açıyor. Teknolojik açıdan ise daha iyi yerlere gelebiliriz. Buna yönelik de devletin şöyle bir adımı var. Yurtdışından ithal edilen üretim araçlarını yurtiçinde üreten firmalara teşvik veriyor. Şu an yurtdışından getirilen araçları Türkiye’de üretmeye çalışan firmalar var” diye konuştu.
İŞKAZASININ ÖNLENMESİ İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAK GEREK
Maden sektöründeki iş kazalarının önlenmesi için herkesin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Afşar, “İşverenler yeterli önlemleri almalı ve işçilerin de tedbirleri uyması gerekir” dedi.
Kaynak: Anayurt Gazetesi – https://anayurtgazetesi.com/haber/10623700/madenciligin-ilk-kadin-firmasi-kuruldu